KREMALI ENGİNAR

Sadece 3 malzemeyle bu kadar nefis bir lezzet yakalamak mümkünmüş. Facebook'ta üyesi olduğum bir grup var.Bestenin Naneleri.Orada paylaşılan tüm yemekleri yapmak istiyorum.Bu da grupta okuduğum bir tarif Geçenlerde bir ekmek yapmıştım gene aynı grupta paylaşılan.

Bu tarifi okuyunca aklıma buzluğa geçen sene attığım bol miktardaki enginar geldi.Malum İzmir'e enginar mevsimi geldi.Yenilere yer açmak lazım.

Malzemeler
İstediğiniz adette enginar göbeği
enginarları bulayacak kadar süt kreması
sarımsak
tuz





Ben 8 adet göbek enginarı dörde bölüp,borcamın içinde 100 gram kadar krema ve ezilmiş bir diş sarımsakla karıştırıp 1 saat kadar beklettim. Mikrodalga fırının önce mikro kısmında 5 dakika pişirip daha sonra mikro dalga+ızgara kısmında 10 dakika daha fırınladım.
Gerçekten bu kadar az malzemeyle bu lezzeti yakalamak çok hoşuma gitti.Sık sık yapmayı planlıyorum artık.

 Tarifte aslında normal fırında 15 dakika 180 derecede pişirilmesi söyleniyordu.Ben mikrodalgayı tercih ettim.

Afiyet olsun.

TARÇINLI ÇELENK

Bu çöreğin önce şekline bayıldım.Sonra pişerken yayacağı kokuyu düşündüm ve ilk fırsatta da yaptım. Tarif buradan .
Evet şekli orada ki kadar güzel olmadı ama tadı enfes.Denemenizi önererek tarifini yazayım.

Malzemeler:
Hamuru için:
1 yumurta sarısı
30 gram erimiş tereyağı
1/2 su bardağı ılık süt
1.5 su bardağı un
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çimdik tuz

Arası için

50 gram erimiş tereyağı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tepeleme tarçın


Tüm malzemeleri karıştırıp,güzelce yoğurarak pürüzsüz bir hamur elde edin.Ele yapışmayacak,kulak memesi kıvamında olacak.Gerekirse biraz daha un ekleyebilirsiniz.Hamurun üzerini ıslak bir bezle örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakın

.   Mayalanıp,güzelce kabardığında hamuru,un serptiğiniz tezgahta dikdörtgen biçiminde açıp içine tarçınlı karışımdan sürüp,uzun kenarından rulo yapın. Ruloyu uzunlamasına ortadan ikiye bölüp,örgü yapar gibi birbirine dolayın.

Tepsiye aldığınız çelengi 15-20 dakika daha mayalandırın.  

Sonra da 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırında 15-20 dakika pişirin.

  Afiyet olsun.

DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE

Kurabiyenin tarifi buradan. Berna Gürşen'in yaptığı enfes bir kurabiye.Yayın başlığının Cookies olması lazımdı ama benimkiler ne yazık ki unu çok geldiğinden bildiğin kurabiye oldu:)Fena mı oldu yooo.Gayet lezzetli,kıtır kıtır.

Malzemeler:
200 gram tereyağı(oda ısısında yumuşamış olacak)
180 gram esmer şeker
100 gram tozşeker
1 yumurta
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 vanilya
1 çimdik tuz
400 gram un
1 su bardağı damla çikolata


Mikserin hamur karıştırıcı ucuyla yaparsanız hiç el değmeden pişen bir kurabiye.Önce tereyağı ve şekerleri karıştırın yumurtayı ekleyin.Şöyle bir çevirip kuru malzemeleri ekleyin.mikser biraz zor dönmeye başlayacak.Hamur toparlanınca karıştırmayı bırakın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye,dondurma kaşığı ile aralıklı olarak yerleştirin.Aslında yayılan bir kurabiye.
180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.Fırından çıkınca tel ızgara üzerinde soğutursanız yumuşamıyor kurabiyeler.
Afiyet olsun.

KIŞ TÜRLÜSÜ

Sebze yemeklerini çok severim.Tip2 diyabet tanısı koyulmadan önce de,sonrasında da iki öğünümde mutlaka sebze vardır.Bugün türlü yaptım.Fırında pişirince de güveç gibi oldu.
Tupperware'in böyle bir ürünü var.Isıya dayanıklı,bir çeşit güveç.Tüm sebzelerimi doldurup 200 derecedeki fırında 35-40 dakika pişirdim.Kapaklı pişirdiğim için sadece domatesin suyuyla pişti.

Malzemeler:
3 patates,
1 havuç,
1 pırasa,
1 kuru soğan,
2 diş sarımsak
4-5 çiçek karnabahar,
3-4 kuru domates,kuru biber,
Bir kase kadar yazdan yapmış olduğum domates sosu ve 1 yemek kaşığı salça,
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı.

Tüm malzemeleri fırın kabına yerleştirip fırına attım.Hepsi bu.Çok lezzetli bir yemek oldu benim için. Sevgilerimle.

ANNE KURABİYESİ

v
Bu kurabiyeleri yaptığımda,eşim çok sevindi.Çünkü çocukluğumuzdan kalma bir kurabiye bu.Annelerimizin yaptığı hani ev kurabiyesi dediklerinden.Çoğunlukla her evde bulunan birkaç malzemeyle yapılan,kıtır kıtır,dayanıklı ve lezzetli kurabiye.

Malzemeler:
1 yumurta,

1 su bardağı toz şeker(kurabiyeleri batırmak için küçük bir çaybardağı şeker daha)

1 su bardağı yoğurt(kaymaklarıyla beraber kullanabilirsiniz)

1 su bardağı sızma zeytinyağı

2 çay kaşığı silme karbonat(Kabartma tozu değil)

1 portakal ya da limon kabuğu rendesi veya 1 paket vanilya

Aldığı kadar un.(elinize yapışmayacak ama çok da katı olmayacak)

Un ve karbonat dışındaki malzemeleri bir çatal yardımıyla iyice karıştırıp yavaş yavaş un ve karbonatı ekleyerek yoğuralım.Elimize yapışmayacak hale geldiğinde hamuru toparlanması için 10-15 dakika bekletelim. İster yuvarlayarak,isterseniz ince uzun rulolar yapıp fiyonk yada örgü şekli vererek,tozşekere batırıp tepsiye dizelim. 160 derecede ısınmış fırında 25-30 dakika pişirelim.
Hava almayan bir kapta 1 hafta kadar kıtırlığını muhafaza ediyor tabii kalırsa.

Afiyet olsun
.

YOĞRULMAYAN EKMEK-SÖKE UN EKMEK ETKİNLİĞİ


Söke Un'un facebook sayfasında başlayan Söke Un karışımları ile ekmek tarifleri yarışmasına yaptığım ekmek.
Aslında bir yarışmadan çok etkinlik gibi.Kazananı noterin çekilişle belirleyeceği bir etkinlik.Yoksa ekmeğin kötüsü olur mu?

Bundan 10 yıl önce birgün eşime gel ekmeğimizi kendimiz yapalım dediğimde gülmüştü bana.Sonra benden çok o yapmaya başlamıştı.Dergilerden vs bulduğumuz hemen hemen tüm ekmek tariflerini denemiş hatta ekmeklerimizi gelen arkadaşlarımın huzurunda yarıştırmıştık.


Bu ekmeği yapmayı uzun zaman istiyordum.Facebook daki bu şahane grup paylaşılan her yemeği yapmayı düşündürüyor insana. Aynı gruba üye sevgili Sare Hanım'ın yaptığı nefis ekmeği de görünce tamam dedim zamanıdır.
Biraz uğraştıran bir ekmek ama özellikle kalın ve çıtır kabuklu ekmekleri seviyorsanız tam size göre olduğunu söyleyebilirim.






Gece mayaladığım için fotoğraf güzel değil ama uzun bir mayalanma süresi olduğundan akşamdan mayalarsanız ertesi gün öğle yemeğine yetiştirebilirsiniz ancak:))
Malzemeler:

400 gram un (200 gram normal,200 gram da Söke tambuğday unu kullandım)

1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı toz şeker
325 ml ılık su.

Pişirmek için döküm tencere gerekiyor ama bende olmadığı için yuvarlak borcamda pişirdim. Ekmeği mayalayacağınız kaba un,tuz,maya ve şekeri koyup ortasın açın.ılık suyu yavaş yavaş dökerek tahta bir kaşıkla un ve suyu birbirine yedirn.Ekmeğin adı üstünde yoğurulmayan ekmek.Kaşıkla iyice karıştırıp kabın üzerini streç filme kaplayın ve evinizin en sıcak yerine kalın bir örtülyle sarıp sarmalayıp bırakın.Hamur oldukça cıvık bir kıvamda oluyor.Bu aşamada mayalanma süre 12-16 saat.

Ben yaklaşık 14 saat sonra ikinci aşamaya geçtim.Bir bezin üzerine bolca un serpip,ıslattığınız ellerinizle hamuru bu unun üzerine yerleştirin.Hamurun üzerine de bolca un serpip bir peçeteyle üzerini örtün.2 saatte böyle bekleyecek.
Eeee söylemiştim biraz uğraştırıcı olduğunu.

2 saatin dolmasına 30 dakika kala fırını 240 dereceye ayarlıyoruz ve ekmeği içinde yapacağımız kabı fırın ısınırken içinde ısıtıyoruz.Yarım ssatin sonunda sıcak kabın içine hamurumuzu yerleştirip,30 dakika kapaklı bir biçimde pişiyoruz.30 dakikanın sonunda kapağını çıkarıp 30 dakika daha pişiriyoruz.Bu aşamada dikkat edip benim gibi parmağımızı yakmıyoruz:)
Ekmekle ilgili notlarım. Ben borcamda pişirdiğim için 30 dakikalık süreleri 40 ar dakika yaptım.Biraz geç pişiyor camda.
Ekmeğimin üstü Sare Hanım'ın ekmeği gibi olmadı bir tarafı fazla kabarıp hafif yarıldı.Fırının ısısıyla ilgili olabilir.
İçini biraz daha gözenekli bekliyordum,o da unun yoğunluğu ile ilgili olabilir.

Uğraşırım derseniz bu ekmeği bir deneyin derim.

Yapacaklara afiyet olsun.

BİR PRENSES

Şimdi kim bu prenses diyeceksiniz.Bu fıstık benim canım arkadaşım Belgin'in yeğeni.
Örgü örmeyi sevdiğimi biliyorsunuz.Burda ördüğüm battaniyeden artan yünlerden bir küçük battaniye daha örmüştüm.Belgin bir uğradığında çok beğendi renklerini.Ben de aynı renklerden minik Pelin'e bir etek ördüm.
Belgin'cim de hemen giydirip Face e fotoğrafını koymuş.Sağolsun burda yayınlamamın bir sakıncsası olmadığını söyledi.
Nasıl tatlı bir bebek değil mi?Pembiş pembiş ne kadar yakışmış,güle güle giysin küçük prenses.
Sevgilerle.
Related Posts with Thumbnails